Terug

Slapen en dromen

Slapen en dromen

 

Lees de tekst goed door en beantwoord daarna de vragen.

Lig jij 's avonds altijd lekker te dromen in je bed? Volgens het sprookje van Klaas Vaak is dat een goed teken! Hieronder lees je waarom...

klaas vaak, slapen en dromen, fases van het slapen

Klaas Vaak is een kabouter die langskomt bij kinderen om zand in hun ogen te strooien, waardoor ze mooie dromen krijgen. Hij wordt daarom ook wel het zandmannetje genoemd.

Klaas Vaak kent ontzettend veel verhalen! Deze wil hij graag vertellen aan kinderen, maar dat kan alleen als ze rustig zijn. Daarom komt hij 's avonds, als ze in bed liggen, heel stilletjes bij hen op de kamer. Hij strooit wat zand in hun ogen, waardoor ze hun ogen niet lang meer kunnen openhouden en ze hem dus ook niet kunnen zien. Vervolgens blaast hij ze zachtjes in hun nek, zodat hun hoofd zwaar wordt en ze lekker kunnen slapen. Dan zijn de kinderen rustig en kan hij ze een verhaal vertellen. Deze verhalen zijn echter alleen voor lieve kinderen! Klaas Vaak heeft namelijk altijd twee paraplu's mee: één met een heleboel plaatjes erop en één lege. De paraplu met de plaatjes zet hij boven de kinderen die lief zijn geweest en goed hun best doen op school. Zij dromen dan de hele nacht de mooiste dromen! Stoute kinderen of kinderen die niet goed hun best doen, krijgen de lege paraplu over zich heen. Aan deze kinderen vertelt Klaas Vaak geen verhalen; zij hebben dan, als ze 's ochtends wakker worden, helemaal niet gedroomd!

Nu kan ik je bijna horen denken: Wat een onzin! Kabouters bestaan toch helemaal niet? En zeker geen kabouter met speciaal zand die voor mooie dromen zorgt! 

Maar... hoe komt het dan dat je 's ochtends toch vaak zo'n korreltje in je ooghoeken hebt zitten?!


Waarom kan het verhaal van Klaas Vaak niet waargebeurd zijn?