Terug

Zijde van de zijderups

Zijde van de zijderups

 

Lees het onderstaande sprookje en beantwoord daarna de vragen.

Ken jij het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer? Het gaat zo...

 

Er was eens een ijdele keizer. Elke week kwamen de beste wevers, kleermakers, schoenmakers en pruikenmakers naar zijn paleis om hem zo mooi mogelijk uit te laten zien. Nadat zij kleren voor hem hadden gemaakt, liep de keizer een optocht. Hij liet zijn nieuwe kleren aan de inwoners van de stad zien.

07_sprookjes_kleren_keizer_1.png

 

Maar op een dag kwamen er bedriegers naar het paleis van de keizer. Zij wilde kleren voor de keizer maken met de mooiste en meest bijzondere stof. De stof van deze kleren konden namelijk alleen mensen zien, die heel slim en ijverig zijn. De keizer gaf de bedriegers veel geld en liet hen nieuwe kleren maken.

 

Toen de nieuwe kleren van de keizer klaar waren, zag de keizer helemaal niets. Hij liet het natuurlijk niet merken en liep die middag de optocht. Alle inwoners van de stad zeiden dat de keizer mooie kleren aan had. Natuurlijk wilde niemand laten merken dat ze niets zagen, want dan zouden ze niet slim en ijverig zijn. Totdat een kleine jongen riep: 'Kijk! De keizer is in zijn blootje!' Alle inwoners begonnen hard te lachen en zeiden ook dat ze geen kleren konden zien. De keizer schaamde zich en liep snel terug naar zijn paleis.


Welke zin is juist?